Archiwum
Kategorie: Wszystkie | ciasta | galeria | kremy | serniki | strona główna | torty
RSS
¶roda, 20 czerwca 2007

MOJA GALERIA

-I KOMUNIA ¦WIĘTA-

TORTY NA RÓŻNE OKAZJE

Limuzyna

Odpowiedni dla komendanta :)

Tort ¶mietanowy

Moje 18-ste urodziny :)

Koniec wolnosci

A to juz weselich i koniec wolno¶ci

Tory ¶mietanowy z owocami

Tort ¶mietanowy

Torty na różne okazje

 

 

 

15:08, cyrkkorona , galeria
Link Komentarze (1) »

WITAMY NA NASZYM PORTALU

Na moim blogu możecie znalesć wiele prostych,łtwych i tanich przepisów na torty,ciasta oraz różnego rodzaju kremy i ciasteczka.

DZIĘKUJEMY ZA ODWIEDZENIE NASZEJ STRONY.

TORTY NA RÓŻNE OKAZJE!!!

TORT ADWOKACKI:spód torta-4 białka,25 dag migdałów,25 dag cukru pudru,2 cytryny, Masa biała-10 dag migdałów,pół cytryny,2 łyżki cukru pudru,1 łyżka słodkiej ¶mietany, Masa ciemna-25 dag masła,25 dag cukru pudru,25 dag czekolady, Polewa-8 dag czekolady,8 dag cukru,4 łyzki wody,łyżeczka masła

SPOSÓB WYKONANIA:-ciasto-

Połaczyc nie parzone,zmielone migdały z cukrem pudrem,skórk± z cytryny oraz z piana z białek i upiec.

Biała masa:migdały sparzyć,zmielać,dodać sok z cytryny,cukier puder,słodk± smietanę i wymieszać.

Ciemna masa:masło utrzeć na piane,dodać połyzcecukru pudru i rozmiekczonej w cieple czekolady.Wszystko ucierać  pół godz.i podzielić na połowe.Na wystudzonym spodzie tortu ułożyćpołowe masy czekoladowej,a na nia mase biała.Na wierzchwyłozyć drug± połowę masy czekoladowej i cały tortpolać ciepł± polew± czekoladow±.i ozdobic np.kwiatkami z marcepanu.

TORT Z MASˇ BUDYNIOWˇ:-ciasto-

15 dag masła,15 dag cukru,cukier waniliowy,15 dag m±ki,szczypta soli,3 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,wiórka kokosowe,1 łyżka bita ¶mietana.

krem-3 łyżki maki,1,5 szklanki mleka,cukier waniliowy,2 łyżki wiórek kokosowych,12 dag masła,5 dag startej czekolady,2 łyzki kakao.

SOPSÓB WYKONANIA-

Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól utrzeć na puszyst± masę. M±kę wymieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Przygotować krem: m±kę wymieszać z 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier waniliowy i rozrobion± m±kę, zagotować. Do wystudzonego budyniu dodać masło i wiórki. Wszystko utrzeć. Masę podzielić na 2 czę¶ci. Jedn± czę¶ć wymieszać z kakao i czekolad±.
Ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć jasnym i ciemnym kremem. Udekorować
bit± ¶mietan± i wiórkami.

12:44, cyrkkorona , torty
Link Dodaj komentarz »

Pyszne serniki:

SERNIK KRAKOWSKI

-CIASTO-3/4 szklanki m±ki,3 łyżki cukru,żółtko,1/4 kostki masła,starta skórka z cyrtyny,szczypta soli.

-MASA SEROWA-
50 dag twarogu,5 jaj,3/4 szklanki cukru,2 łyżki masła,rodzynki,sól,skurka z pomaranczy (kandyzowana),1 op.cukru waniliowago.

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto: m±kę przesiać, dodać zimne masło, posiekać (lub zetrzeć na tarce). Dodać żółtko, cukier, otart± skórkę z cytryny i szczyptę soli, szybko zagnie¶ć ciasto, zawin±ć w folię i wstawić do lodówki. Rodzynki zalać gor±c± wod± i odstawić na 15 minut. 
Masę serow±: Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Do sera dodawać po jednym żółtku, wsypywać cukier i cukier waniliowy, dokładnie ucierać. Masło stopić i przestudzić, wlewać powoli do masy serowej. Wyrabiać do chwili, aż tłuszcz dokładnie poł±czy się z serem i żółtkami.
Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę. Do masy serowej wsypać os±czone rodzynki (można obtoczyć je w m±ce) i skórkę pomarańczow±, dodawać pianę, delikatnie mieszaj±c łyżk±. Blachę natłu¶cić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Odci±ć 1 /4 placka, któr± pokroić w paski o grubo¶ci 1 cm . Pozostały placek ułożyć na blasze, uformować wyższy brzeg. Do ¶rodka włożyć masę serow±, wyrównać, a na wierzchu ułożyć kratkę z pasków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 – 180°C, piec 50 - 60 minut.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Sernik wiedeński:-składniki-

50 dag twarogu,3 ziemniaki ugotowane (w mundurkach),1 szk.cukru,12.5dag masła,5 jaj,1 łyżka maki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,rodzynki,olejek waniliowy 4-5 kropli,2 łyżki skórki z pomarańczy (kandyzowanej),szczypta soli.

Sposób wykonania:

Rodzynki zalać gor±c± wod± i odstawić na 15 minut, potem dokładnie ods±czyć. Ziemniaki obrać i razem z serem zemleć dwukrotnie w maszynce lub malakserze. Masło z cukrem starannie utrzeć, dodawać po łyżce sera oraz po jednym żółtku, cały czas ucierać. Proszek do pieczenia wymieszać z m±k± ziemniaczan±, rodzynkami i skórk± z pomarańczy. Z białek i szczypty soli ubić sztywn± pianę. Bakalie i pianę dodać do utartej masy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem i posypać tart± bułk± (lub można tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę serow± i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180° C. Piec ok. 1 godz. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze na ok. 10 minut. Przestudzony sernik można polukrować lub polać czekolad±.

Sernik nysanin:

Ciasto:1,5 szklanki m±ki,pół szklanki cukru,półkostki masła,2 łyżki kakao,pół łyżeczki proszku do pieczenia,5 łyzek mleka.

Msa serowa:1 kg.twarogu,półkostki masła,6 -10 jaj,po 1 łyżce maki kartoflanej ibudyniu waniliowego,1,5 szklankicukru pudru,cukierwaniliowy,olejekaromatyczny,rodzynki,brzoskwinie.

Sposb wykonania:ciasto-wszystkie składnikiszybko zagniesć i włożyć ciasto na kilka godz. do zamrazarki.Masa serowa-ser i masło zemleć w maszynce.Oddzielic białka od żółtek.Do masy serowej dodac żółtka i pozostałe skladniki,po czym wszystko zmiksowac.Osobno ubić białka na sztywn± pianę i delikatnie poł±czyć z mas± serow±.Do przygotowanej formy zetrzecna tarce z duzymi otworami połowęochłodzonego ciasta,ułożyćmasę serow±,a na ni± zetrzeć druga porcję ciasta.sernik piec ok.1 godz. jeszcze ciepłe można posypac wiórkami kokosowymi lub zimne oblać czekolad±.

11:18, cyrkkorona , serniki
Link Komentarze (1) »